Hjemmelaget bernaisesaus

Hjemmelaget bernaisesaus er et herlig og klassisk tilbehør til til biffen, men den smaker også nydelig til torsk!
Det er endel mer jobb enn posesausen, men den smaker også like mye bedre!
Pass på å ta deg god tid så sausen ikke skiller seg!

Dersom du har spørsmål eller kommentarer, er det bare å bruke kommentarfeltet nederst! Jeg setter alltid pris på tilbakemeldinger!

 

Ingredienser:
2 ss tørr hvitvin
2 ss hvitvinseddik
1 dl vann
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 laurbærblad
ca 2 ts estragon (helst frisk, finhakket estragon, men tørket estragon går også bra)
Nykvernet pepper
5 eggeplommer
200 g smør
Salt etter smak

Fremgangsmåte:
1. Grovhakk løk og hvitløk. Ha løk, hvitløk, hvitvin, hvitvinseddik, vann, laurbærblad, 1 ts estragon og litt pepper i en kasserolle. Kok opp og la det koke 10-15 minutter til ca halvparten av væsken gjenstår.

2. Smelt smøret på lav varme. Når alt er smeltet lar du smøret stå i ro et par minutter. Da vil melkestoffene i smøret legge seg i bunnen og smøret bli karnet. Hell det klare smøret forsiktig over i en annen beholder og kast melkestoffene.

3.  Sil væsken med hvitvinseddik og ha det i en bolle. Tilsett eggeplommene og visp godt.

3. Ha bollen over et varmt vannbad. Ikke la vannbadet koke, men la det ligge godt under kokepunktet. Visp hele tiden i eggeblandingen mens det står i vannbadet. Etterhvert vil eggeblandingen få en tykkere konsistens, nesten som eggedosis.

4. Hell forsiktig det klarna smøret i en tynn stråle over i eggeblandingen (i vannbadet) mens du visper godt. Etterhvert som du tilsetter smør vil sausen bli fin og tykk.

5. Smak til med salt og estragon.

TIPS: Derrsom sausen skulle skille seg mens du har i smøret kan du gjøre følgende: Ha en eggeplomme i en bolle og visp det godt over et vannbad. Hell sausen som har skilt seg oppi bollen med eggeplommen, litt om gangen mens du visper godt. Deretter kan du fortsette å ha i smøret.

IMG_5125